منو
امام علی (ع) - فتح مکه

امام علی (ع) - فتح مکه

  • 12 قطعه
  • 235 دقیقه مدت کتاب
  • 9981 دریافت شده
نویسنده: سعید آل رسول
کارگردان: جلال مقامی
قالب: نمایشی
دسته‌بندی: رمان و داستان
پس از شش سال هجرت و دوری از شهر مکه موقع آن بود تا پیامبر به همراه مهاجران و انصار راهی زیارت خانه خدا شوند. اما قریش همچنان بزرگترین مانع برای وصال دل مؤمنان با کعبه حق بود.

از ایرانصدا بشنوید

در سال ششم هجری، پیامبر به مسلمانان دستور داد تا راهی زیارت کعبه و شرکت در مراسم حج شوند. آن حضرت حتی از مشرکان مدینه هم دعوت کرد تا وی را همراهی کنند. سرانجام کاروانی حدود دو هزار نفر از مسلمانان و غیر مسلمانان در کنار پیامبر به سوی مکه راه افتادند. خبر آمدن این کاروان خانواده و دوستان پیامبر و مهاجران را در مکه خوشحال و از سوی دیگر اهل قریش را نگران کرد. به همین سبب قریش تعدادی از مردان مسلح را مأمور کرد تا راه را بر کاروان مدینه ببندند. پیامبر با مهربانی و سعه صدر نظر بزرگان قریش را پذیرفتند و از رفتن به مکه صرف نظر کردند. اما طی پیمان نامه ای به نام «حُدَیبیه» از آنها تعهد گرفتند که سال بعد مسلمانان بتوانند مراسم معنوی حج را در مکه به جا آورند.
مفاد پیمان حدیبیه دو طرف را به مدت 10 سال از جنگ و خون‌ریزی منع می کرد و نیز آنها توافق کردند تا دشمنان یکدیگر را یاری نکنند و با دوستان هم دشمنی نکنند. مدتی بعد دیگربار قریش مفاد این پیمان را زیر پا گذاشت و به گروهی از دشمنان پیامبر کمک نظامی کرد. در این هنگام مسلمانان در جبهه جنگ موته شکست خورده بودند و همین شکست باعث شده بود تا قریش جسارت یابد.
آنها تعدادی از صحرانشینان را علیه قوم بنی خزاعه تحریک کردند که باعث شد تعدادی از یاران و دوستان پیامبر کشته شوند. پیامبر در پاسخ کمک قوم بنی خزاعه و به قصد تنبیه قریش به یارانش فرمان داد تا آماده حرکت به سوی مکه شوند؛ اما به گونه ای که این حرکت از چشم و گوش اهل مکه پنهان بماند و این چنین سپاه مسلمانان راه مدینه تا مکه را بدون اطلاع قریش طی کردند.
سپاه پیامبر برای تنبیه قریش به مکه رسید و از رسیدن این سپاه ولوله ای در مکه به پا شد. ابوسفیان بزرگ شهر مکه، شبانه به دیدار پیامبر رفت و روز بعد برای مردم خبر آورد که به کسانی که به نشانه تسلیم شدن در خانه خود بمانند یا به کعبه پناه برند امان داده می شود. این پیغام آن حضرت تعداد زیادی از مردم را به کعبه پناهنده کرد. آنها در این محل ساعت ها به انتظار آمدن پیامبر خدا ایستادند تا پس از سال ها دشمنی و بدخواهی دست در برابر آن حضرت دراز کنند و از او رحمت و گذشت تقاضا کنند.
در این زمان دو مرد از قبیله بنی مخذوم از ترس جان خود به خانه امّ هانی خواهر امام علی (ع) پناهنده شدند. اما وقتی که آن حضرت از این موضوع باخبر شدند به عنوان یکی از سرداران سپاه اسلام اما به صورت ناشناس به در خانه خواهر رفته و پناهندگان را خواستند. امّ هانی از دادن آنها امتناع کرد و سوگند خورد که از دست آن سردار به پیامبر شکایت کند. او لحظه ای بعد فهمید که سردار سپاه کسی جز برادرش علی (ع) نیست و به خاطر سوگندی که خورده بود شرمنده شد. اما چاره ای نبود. علی (ع) نشانه پیامبر را به خواهر داد و از او خواست که برای ادای سوگند نزد پیامبر برود.
پیامبر گرامی اسلام بعد از فتح مکه مدتی در آن شهر اقامت کردند تا اوضاع این شهر روند معمول خود را بازیابد. فتح مکه توانایی اسلام و مسلمانان را در جزیره عرب به اثبات رساند تا آنجا که حتی ساکنان سرزمین های دورتر را هم به فکر انداخت. آنها باید راه خودشان را معلوم کرده و رابطه خودشان را با اسلام مشخص می کردند.

*در این جلد از همکاری صدابردار رادیو آقای پژمان صدرایی بهره گرفته شده است.

امتیاز

کیفیت هنری و اجرای صداپیشگان

5

محتوا و داستان

5

فصل ها

مشخصات کتاب گویا

سایر مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • مجموعه‌ای نفیس. خداوند به شما خیر عنایت کند.
  • تشکر و سپاس.
  • سلام.خیلی ارزشمند است. ضمن اینکه یاد مرحوم جلال مقامی و خانم علو را گرامی میدارم.
  • کاربر مهمان
    سلام.خيلي ارزشمند است. ضمن اينکه ياد مرحوم جلال مقامي و خانم علو را گرامي ميدارم.
    استاد مقامی تا به امروز در قید حیات هستند

تصاویر

کتاب گویا