منو
عاشق فروتن واژه ها

عاشق فروتن واژه ها

  • 12 قطعه
  • 242 دقیقه مدت کتاب
  • 10029 دریافت شده
نویسنده: علی دنیوی ساروی
کارگردان: مجید همزه
قالب: نمایشی
دسته‌بندی: کتاب گویا
طلیعه، داستان زندگی دایی‌اش، علی‌اکبر خان، پسر خان‌باباخان را حکایت می‌کند. علی‌اکبر در 9 سالگی پدرش را از دست می‌دهد و مادرش تربیت او را به عهده می‌گیرد...

از ایرانصدا بشنوید

علی‌اکبر دهخدا، فرزند خان‌باباخان، در سال 1297 هجری قمری در تهران به دنیا آمد. پدرش، اهل قزوین بود و پیش از تولد وی به تهران نقل‌مکان کرده و در این شهر ساکن شده بود.
علی‌اکبر 9 ساله بود که پدرش از دنیا رفت و دهخدا زیرنظر مادر به تحصیل ادامه داد. یکی از فضلای آن عصر به نام شیخ غلامحسین بروجردی تعلیم دهخدا را به عهده گرفت. دهخدا غالباً می‌گفت هرچه دارد، بر اثر تعلیم آن بزرگ‌مرد است.
بعدها که مدرسه‌ی سیاسی در تهران افتتاح شد، دهخدا در آنجا به تحصیل پرداخت. آنها در همسایگی حاج شیخ هادی نجم‌آبادی زندگی می‌کردند. دهخدا با وجود سنِ کمش، از محضر آن مرد استفاده می‌کرد و در همان زمان به فراگرفتن زبان فرانسه مشغول شد و سپس به اروپا رفت و در آنجا زبان فرانسه و معلومات جدید را تکمیل کرد.
بازگشت دهخدا به ایران هم‌زمان با آغاز مشروطیت بود و در آن هنگام، وی در انتشار روزنامه‌ی صوراسرافیل، که از نشریه‌های معروف مشروطیت بود، با میرزا جهانگیرخان صوراسرافیل و میرزا قاسم تبریزی همکاری می‌کرد.
پس از تعطیلی مجلس، در دوره‌ی محمدعلی‌شاه، دهخدا با جمعی از آزادی‌خواهان به اروپا رفت. در سوئیس سه شماره از روزنامه‌ی صوراسرافیل را منتشر کرد و سپس به استانبول رفت و در آنجا نیز در انتشار روزنامه‌ی «سروش» با آزادی‌خواهان همکاری کرد.
پس از خلع محمدعلی شاه، دهخدا از طرف مردم تهران و کرمان به نمایندگی مجلس برگزیده شد و به درخواست آزادی‌خواهان به مجلس رفت.
در دوران جنگ جهانی اول، دهخدا در یکی از روستاهای چهارمحال‌وبختیاری منزوی بود و پس از جنگ به تهران برگشت و از کارهای سیاسی کناره گرفت و به خدمات علمی و فرهنگی مشغول شد و سرانجام در هفتم اسفند ماه 1334 هجری شمسی در تهران از دنیا رفت و در قبرستان ابن‌بابویه به خاک سپرده شد.
از آثار دهخدا می توان به این موارد اشاره کرد:
1-امثال‌وحکم که در چهار جلد شامل امثال فارسی است و در کنار آنها اصطلاح‌ها، کنایه‌ها و موضوع‌های فراوانی را نیز نقل کرده است.
2- ترجمه‌ی عظمت و انحطاط رومیان، تألیف منتسکیو.
3- ترجمه‌ی روح‌القوانین، اثر منتسکیو.
4- فرهنگ فرانسه به فارسی که شامل واژه‌های علمی، تاریخی، ادبی، جغرافیایی و طبی است و مرحوم دهخدا معادل‌های دقیق آنها را به دست آورده است و این کتاب نیز تاکنون به چاپ نرسیده است.
5- شرح حال ابوریحان‌بیرونی که هم‌زمان با سالگرد تولد بیرونی تألیف شد و به چاپ رسید.
6- حاشیه بر دیوان ناصرخسرو که دهخدا در تصحیح اشعار و توضیح بعضی نکته‌ها مطالبی بر این دیوان افزوده است.
7- تصحیحاتی در دیوان سیدحسن غزنوی که چاپ شده است.
8- تصحیحاتی بر دیوان‌های حافظ، منوچهری، فرخی، مسعود سعد و سوزنی.
9- چرندوپرند که مجموعه مقاله‌های انتقادی دهخداست و در صوراسرافیل چاپ شده است.
10- دیوان اشعار که شامل اشعار گوناگون دهخداست.
11- لغت‌نامه که مفصل‌ترین کتاب لغت در زبان فارسی است و علاوه بر آن، اعلام نیز با شرح و تفصیل در این کتاب آمده است.
دهخدا برای تألیف این کتاب نزدیک 40سال وقت صرف کرد و تقریباً 100 تن با وی همکاری داشته‌اند.

امتیاز

کیفیت هنری و اجرای صداپیشگان

4

محتوا و داستان

5

آسیب ها

فصل ها

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

تصاویر

کتاب گویا