منو
قلم و تاج

قلم و تاج

  • 2 قطعه
  • 32 دقیقه مدت کتاب
  • 1166 دریافت شده
نویسنده: ابراهیم حسن‌بیگی
راوی: آلبرت کوچویی
قالب: روایی
دسته‌بندی: کودک
در کتاب مصور «قلم و تاج»، نوشته‌‌ی ابراهیم حسن‌بیگی، نوجوانان روایاتی از هوشمندی‌ها و منش و روش وزیران بزرگ ایرانی - از دوران باستان تا زمان امیرکبیر- را می‌خوانند. این کتاب از تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.

از ایرانصدا بشنوید

درباره‌ی کتاب
این کتاب با روایتی از زندگی بزرگمهر، وزیر انوشیروان، آغاز می‌شود و تا قتل امیرکبیر ادامه می‌یابد تا مخاطبان بدانند که تاریخ تنها روایت جنگ‌ها و کشورگشایی‌ها نیست.
مجموعه‌‌‌ی «نیاکان ما» سرگذشت ایران را در زندگی و فرهنگ مردم جست‌وجو کرده و دوران طلایی تاریخ ایران پس از اسلام را روایت می‌‌کند. بازرگانی در ایران، ورزش‌های ایرانی، مدرسه‌ها و کتابخانه‌ها و ... دستمایه‌‌‌ی گردشی در تاریخ به قلم نویسندگان شده‌است.
در دیگر سو «حماسه‌های ایرانی» به‌سراغ دلیران ایران‌زمین رفته و زندگی آنان را برای نوجوانان روایت می‌کند.
در معرفی این مجموعه آمده‌است: «سرگذشت ایران، تنها در جنگ‌ها و آمدن و رفتن سلسله‌ها و پادشاهان خلاصه نمی‌شود. در زندگی و فرهنگ مردم ایران از روزگاران دور، نکته‌های جالب و شگفت‌انگیزی را می‌توان یافت که نشانه‌‌ی تلاش و خلاقیت فراوان آن‌هاست.»
سرگذشت ورزش در ایران با عنوان «گوی و چوگان»، به قلم جمال‌الدین اکرمی؛ سرگذشت بازرگانی در ایران با عنوان «زنگ‌ها و راه‌ها»، نوشته‌ی حسین بکایی؛ و کتاب «کاروان‌ دانایی»، به قلم مهدی میرکیایی، در زمره‌‌ی دیگر آثار چاپ‌شده‌‌ی این مجموعه هستند.
***
در بخشی از کتاب «قلم و تاج» می‌خوانیم:‌ «پس از مرگ چنگیز و پسرش برای مدتی عروس چنگیز، توراکینا خاتون، فرمانروای قلمرو مغول‌ها شد. توراکینا زنی از اهالی خراسان به نام «فاطمه خاتون» را به‌عنوان وزیر خود انتخاب کرد.
فاطمه خاتون تلاش فراوانی کرد تا ایرانی‌ها را بر دربار مغولان مسلط کند و جلوی ستم مغول‌ها را بگیرد. این رفتار فاطمه خاتون بسیاری از سرداران مغول را خشمگین می‌کرد، اما دفاع توراکینا از او، به آن‌‌ها اجازه نمی‌داد تا آسیبی به فاطمه خاتون برسانند.
با کنار رفتن توراکینا، فرمان‌‌روای جدید مغول از فاطمه خاتون انتقام گرفت و پس از شکنجه‌های وحشتناک، این زن باهوش و شجاع را به قتل رساند. مرگ فاطمه خاتون باعث نشد وزیران و دیوانیانِ ایرانی وظیفه‌‌ی خود را فراموش کنند.»

درباره‌ی نویسنده
«ابراهیم حسن‌‌‌بیگی» در سال 1336 در یکی از روستاهای شهرستان گرگان به دنیا آمد. او کلاس اول تا سوم را در دبستان «میرجرجانی» همان روستا و از چهارم ابتدایی تا دیپلم را در بندر ترکمن و گرگان به پایان رساند. حسن بیگی در سال 1359 به استخدام آموزش و پرورش درآمد و پس از دو سال، مدیر امور برنامه‌های رادیو گرگان شد.
سفر به کردستان در سال 1364، سرآغاز حرکت نوینی برای این نویسنده بود. حاصل این سفر، دریافت حس‌‌‌‌و حال‌ها و سوژه‌های داستانی خوبی برای او شد که بعدها دست‌مایه‌‌ی بیشتر داستان‌های کوتاه وی قرار گرفت.
حسن‌‌بیگی در سال 1364 وارد دانشگاه شد و در رشته‌ی زبان و ادبیات فارسی (کارشناسی) تحصیلاتش را ادامه داد. وی در سال 1367 به دفتر انتشارات کمک‌آموزشی وزارت آموزش و پرورش منتقل شد تا به‌عنوان کارشناس بخش داستان انتشارات «مدرسه» مشغول به کار شود.
سفرهای پی‌‌‌درپی، از کودکی تا به حال، برای این نویسنده نتایج خوبی داشته‌است که بسیاری از آثار او را می‌توان حاصل سفرها و آشنایی‌اش با مردم سراسر ایران دانست.
گفتنی است وی در مسابقات و جشنواره‌های متعددی شرکت کرده و موفق به کسب جوایزی هم شده‌است. کتاب «ریشه در اعماق» او در سال‌های 1375، 1377، 1379 و 1381 به‌عنوان کتاب برگزیده‌ی 20 سال داستان‌نویسی انقلاب و دفاع مقدس انتخاب شد و جوایز متعددی کسب کرد.

* کتاب:
قلم و تاج: سرگذشت وزیران ایرانی
مؤلف: ابراهیم حسن‌بیگی
تصویرگر: محمد حقانی
تعداد صفحات: 36
ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
زبان: فارسی
سال چاپ: 1396

امتیاز

کیفیت هنری و اجرای صداپیشگان

5

محتوا و داستان

3

فصل ها

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

تصاویر

از همین گوینده

کتاب گویا