منو
دفاعیه یک ریاضی‌دان

دفاعیه یک ریاضی‌دان

  • 8 قطعه
  • 107 دقیقه مدت کتاب
  • 8094 دریافت شده
کتاب دفاعیه‌ی یک ریاضی‌دان، با قلمی شیرین و روان، دفاعیات «گادفری هرولد هاردی» از ریاضیات و سودمندی‌های این رشته را در زندگی، از مسائل پیش پاافتاده تا بسیار مهم، بیان می‌کند.

از ایرانصدا بشنوید

دفاعیه یک ریاضی‌دان مقاله‌ای است نوشته شده از زبان نابغه و ریاضیدان انگلیسی «گادفری هارولد هاردی». کتاب مربوط است به زیبایی‌شناسی ریاضیات با برخی از مطالب و نظرات شخصی وی، مقاله برای افراد عام نوشته شده است و بینشی می‌دهد از اینکه ذهن یک ریاضی‌دان چگونه کار می‌کند و درون آن چه می‌گذرد.
هارولد هاردی معتقد است: «از آنجا که کارهای خوب به وسیله افراد پست انجام نمی‌شود، یکی از وظایف استادان هر رشته‌ای این است که اندکی درباره ماهیت رشته خود و نیز اهمیت خودشان در آن رشته مبالغه کنند. استعداد ریاضی یکی از تخصصی‌ترین استعدادهاست و اغلب ایده‌های بزرگ، معمولاً قبل از چهل سالگی ارائه شده‌اند. هر نابغه‌ای اگر بلند پرواز نباشد، نمی‌تواند طرح‌های خود را به سرانجام برساند. تقریباً تمام خدمات مهمی که در جهت نیکبختی نوع بشر انجام شده، کار مردان بلند پرواز بوده است.»

* درباره نویسنده:
گادفری هارولد هاردی ( تا ) ریاضی‌دان انگلیسی که به خاطر کارهایش در نظریهٔ اعداد و آنالیز ریاضی شهرت دارد. او در 7 فوریهٔ 1877م مطابق با 1256 ه.ش در شهر کرانلی انگلستان متولد شد و در 1 دسامبر 1947م مطابق با 1326 ه.ش در شهر کمبریج درگذشت.
وی از کالج «ترینیتی کمبریج» فارغ‌التحصیل و در سال 1900م به عنوان عضو وابسته برگزیده شد. «دیوید هیلبرت» درباره او گفته ‌است: «هاردی نه تنها بهترین ریاضیدانان ترینیتی، بلکه بهترین ریاضیدان انگلستان است.» هاردی در سال‌های پایانی عمر دست به خودکشی ناموفق زد.
بین سال‌های 1911م تا 1922م مقاله‌های علمی متعدد دربارهٔ همگرایی سلسله‌ها و انتگرال‌ها و موضوع‌های وابسته به آن‌ها منتشر کرد. در 1908م (A course of pure Mathematics) (دوره‌ای از ریاضیات محض) نخستین نمایش مستدل عدد، تابع، حد و مانند آن به زبان انگلیسی را، برای دانشجویان انتشار داد و آموزش دانشگاهی را متحول کرد. هاردی از سال 1911م تا 35 سال بعد با «ج. ا. لیتل‌وود» در زمینه علمی مشارکت کرد و با همکاری وی حدود ‌صد مقاله علمی دربارهٔ موضوعاتی از قبیل «دیوفانتوسی»، نظریه جمع و ضرب اعداد و تابع زتای ریمان، نابرابرها، رشته‌ها و انتگرال‌ها به‌طور عموم و سلسله‌های مثلثاتی نوشت. او اثبات کرد تابع زتای ریمان بی‌نهایت صفر دارد.
در1913م هاردی با ریاضی‌دانی هندی به نام «سرینیوسه رمنوجن»(سرینیواسا رامانوجان) آشنا شد و وی را به انگلستان برد. آن ‌دو با هم به راه‌حل‌های جالب مسائل مربوط به دسته‌بندی اعداد رسیدند. هاردی به‌طور عام به‌عنوان دانشمند ممتاز انگلیسی زمان خود در ریاضیات محض شناخته شده‌است.
هرچند هاردی ریاضی‌دانی ناب بود و کمتر در موضوعی غیر از ریاضیات علاقه نشان می‌داد و تنها شاید بازی کریکت و اظهار نظرهای حرفه‌ای او دربارهٔ این بازی را بتوان مستثنا کرد اما او در زمینهٔ عقاید سیاسی صلح‌طلبی رادیکالی بود و در زمان جنگ جهانی دوم علیه جنگ موضع گرفت و دانش‌مندان را مقصر می‌دانست او در اثری که در زمان جنگ جهانی دوم منتشر کرد می‌نویسد: «در مورد جنگ علمی جدید دو نظر دقیقاً متضاد وجود دارد. اولین نظر و واضحترین نظر این است که اثر علم بر جنگ افزایش مصایب آن است، زیرا هم رنجها و آلام اقلیتی را که باید بجنگد بیشتر می‌کند و هم اینکه جنگ را به سایر قشرها جامعه گسترش می‌دهد. این نظر، طبیعی‌ترین نظر و دیدگاه متعارف است.»
اشتهار او به رادیکال بودن چنان بود که در هنگام تدریس در نیوکالج شایعه شده بود در آپارتمان محل زندگی‌اش عکس بزرگی از لنین را نصب کرده‌است. «چالرز پرسی‌اسنو» فیریک‌دانی که دوست صمیمی هاردی بود در دیباچهٔ کتاب «دفاعیهٔ یک ریاضی‌دان» می‌نویسد: «او به آسانی با افراد فقیر، کمرو و کسانی که به خاطر نژادشان مورد تبعیض بودند (بدون اینکه سرپرستی آنها را به عهده بگیرد) دمخور می‌شد. (کشف رامانوجان، بازی نمادین سرنوشت او بود) هاردی این قبیل افراد را به شکم‌گنده‌ها ترجیح می‌داد. منظورش از شکم‌گنده‌ها، افراد معروف و مغرور، بورژوا، و طرفدار امپریالیسم بود. این عنوان شامل بیشتر اسقف‌ها، رؤسا و مدیران، قاضیان، و همهٔ سیاست‌مداران، به استثنای لوید جورج، می‌شد.»

امتیاز

کیفیت هنری و اجرای صداپیشگان

5

محتوا و داستان

4

فصل ها

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • کتاب خوبی ست فقط صدای راویی خیلی خشک است شاید چون من سن کمی دارم اینطور بنظر میرسد
  • جالب بود_☺
  • واقعا کتاب خوبیه البته اگه هم درریاضیات رو دوست داشته باشین خیلی خوب میتوانید با شخیصیت داستان ارتباط برقرار کنیم🙂
  • زیباست❤
  • ریتم یکنواختی دارد اما برای کسانی که ریاضی را دوست دارند،شنیدنی هست. نویسنده هم عاشق ریاضی هست هم عاشق ریاضیدان بودن خودش. خیلی خوب هست که آدم شغل خودش رو دوست داشته باشه اما هیچ شغلی رو کم ارزش ندونه. به نظرم این نکته منفی بود که نویسنده کتاب در نوشتارش رعایت نکرده بود. ممنون ایرانصدا،مهرنوش زاهدی
  • بسیار کتاب جذاب و خوبی بود البته حتما بایستی به ریاضیات و رشته علوم پایه علاقه مند باشید..استاد برجسته دید خوبی راجع به ریاضیات داشته است.
  • بنظرم زیبا بود مخصوصا واسه کسی که به رشتش فکر میکنه فک میکنم ب خاطر خود متن یکم یکنواخت بودولی صدای گوینده عالی🍀
  • سبک شنیدنی برای من نبود. سپاس بی کران برای تلاشتان
  • اگر به ریاضی علاقه دارید کتاب خوبی هست ولی اگر مثل من علاقه ندارید به شدت حوصله سر بر و خسته کنندست به زحمت تونستم یک ساعت اولش رو گوش کنم با تشکر از ایران صدا
  • هارولد مرد بزرگی بود
  • زیباست
  • اقای بهروز رضوی بهترین صدا رو برای کتاب صوتی دارن

تصاویر

از همین گوینده

کتاب گویا