منو
سفر فیل

سفر فیل

  • 4 قطعه
  • 57 دقیقه مدت کتاب
  • 637 دریافت شده
در اواسط قرن شانزدهم، شاه یوهان سوم در مراسم ازدواج عموزاده‌اش دوک بزرگ، ماکسیمیلیانوی اتریشی، یک فیل آسیایی به او هدیه داد. این رمان ماجرای سفر قهرمانانه‌ی آن فیل است که «سالومون» نام داشت.

درباره ی کتاب:
پادشاه پرتغال برای عروسی پسرعمویش، فیلی را که چند سال قبل از هندی‌ها هدیه گرفته بود، به او پیشکش کرد. فیل سالومون نام داشت و فیل‌بان هندی او، سوبهرو، او را تا اتریش همراهی می‌کرد. سربازان پرتغالی تا نیمه‌ی مسیر همراه سالومون و سوبهرو رفتند.
فرمانده‌ی پرتغالی و سربازانش، سوبهرو و سالومون را به دوک اعظم، پسرعموی پادشاه پرتغال، تحویل دادند. فیل بقیه‌ی مسیر را در برف و بوران همراه دوک اعظم و همسرش به سمت وین رفت‌. در راه، کشیش متقلبی سوبهرو را مجبور کرد تا برای گول زدن مردم، فیل را جلوی کلیسا به زانو در آورد. پس از این معجزه‌ی قلابی، سالومون همه‌جا معروف شد و مردم برای دیدن او می‌آمدند.

درباره ی نویسنده:
«ژوزه ساراماگو» متولد 1922 در «آزیناگا» در پرتغال است. او در خانواده‌ای بسیار فقیر به دنیا آمد و دوران کودکی‌اش را در فقر در لیسبون، پایتخت پرتغال، گذراند. او در همان سال‌های کودکی به‌عنوان شاگرد مکانیک مشغول به کار شد و شغل‌های مختلفی را تجربه کرد. ساراماگو پیش از نویسندگی مدتی هم در یک انتشارات کار می‌کرد.
ژوزه ساراماگو یکی از اعضای فعال جنبش کمونیستی پرتغال در سال 1969 بود. سال 1969 ساراماگو شروع به انتشار اشعارش کرد. او از سال 1974 سردبیر یکی از روزنامه‌های شهر لیسبون بود.
ساراماگو زمانی که این روزنامه فعالیت‌های ضدکمونیستی را در پیش گرفت، از پستش استعفا کرد و به‌سبب جوّ ضدکمونیسمی که در پرتغال ایجاد شده بود، تا 50سالگی هیچ اثری منتشر نکرد.
هرچند پیداکردن کار برای او که تمایلات کمونیستی داشت، در کشوری که علیه کمونیسم مبارزه می‌کرد کار سختی بود، اما باعث شد او بیشتر از همیشه به نویسندگی مشغول باشد و با اینکه 30 سال از او چیزی منتشر نشد، او هرگز نوشتن را متوقف نکرده بود.
ژوزه ساراماگو برای سبک خارق‌العاده‌ی نوشتنش که آن را با رئالیسم یا واقع‌گرایی ترکیب کرده بود، شناخته‌ شده‌است. او از جملات بسیار بلند و پیچیده در داستان‌هایش استفاده می‌کند و خود را چندان مقید به رعایت نشانه‌های سجاوندی نمی‌بیند و جملات و گفت‌وگوها را پشت‌سرهم می‌آورد. برای نمونه یکی از شناخته‌شده‌ترین آثار ساراماگو، «بالتازار و بلموندا» داستانی درباره‌ی پرتغال در قرن هجدهم و فضای تفتیش‌‌عقاید است. شخصیت‌های اصلی این داستان یک جانبازِ جنگ و معشوق او هستند که سعی می‌کنند به کمک یک ماشین زمان که مغز انسانی دارد، از شرایط وحشتناک فرار کنند.
«انجیل به روایت عیسی مسیح» اثر جنجال‌برانگیز این نویسنده است که سال 1991 منتشر شد. این اثر یک اثر ضدمذهبی و توهین به کاتولیک‌های پرتغال نامیده شد و باعث شد او از فهرستِ نامزدهای جایزه‌ی ادبی اروپا خط بخورد. پس‌ از این اتفاق ساراماگو همراه همسرش به جزیره‌ی «لانزاروته» در اقیانوس اطلس رفت و تا آخر عمر همان‌جا زندگی کرد.
«کوری» مشهورترین اثر ساراماگو در ایران است که این نویسنده سال 1995 آن را منتشر کرد. این رمان بارها به فارسی برگردانده شده‌است. ساراماگو در این رمان موقعیتی را پدید آورده که تمام مردم جهان براثر یک بیماری مشترک کور می‌شوند. ساراماگو با استفاده از این فضاسازی ترسناک و شگفت‌انگیز، بسیاری از مضامین فکری خود را منتقل کرده‌است. سال 2008 از روی این رمان فیلمی ساخته شد. او رمانی هم به نام «بینایی» دارد که سال 2004 منتشر شد.
ساراماگو بیش از 20 رمان و تعداد زیادی مقاله، داستان کوتاه و شعر منتشر کرده‌‌است. او در سال 2006 کتاب خاطرات خود را که بیشتر به دوران کودکی‌اش و فقر آن دوران اشاره می‌کند، به پایان برد.
بسیاری از آثار ساراماگو در ایران ترجمه‌ شده و خوانندگان فراوانی را به خود اختصاص داده است. علاوه بر کتاب‌های یادشده، کتاب‌های «تاریخ محاصره لیسبون»، «کنتاوروس» و «در ستایش مرگ» و بسیاری کتاب‌های دیگر از این نویسنده ترجمه و منتشر شده‌‌‌است.
در سال 1998 ژوزه ساراماگو برنده‌ی جایزه‌ی نوبل ادبیات شد. هنگام دریافت جایزه، ساراماگو نویسنده‌ای وصف شد که «با تمثیلاتی از تخیل، مهربانی، طعنه و تحمل که دائماً به‌دنبال هم می‌آورد، ما را قادر می‌سازد تا واقعیت را دوباره بفهمیم». ساراماگو پیش از بردن جایزه‌ی نوبل در خارج از پرتغال چندان شناخته‌ شده نبود، اما امروز رمان‌هایش مرزها را پشت سر گذاشته‌اند و در سراسر دنیا خوانده می‌شوند.
ژوزه ساراماگو در سال‌های پایانی زندگی‌اش از سرطان خون رنج می‌برد و در سال 2010، در 87 سالگی، درگذشت. مرگ او غیرمنتظره بود؛ چراکه هم او و هم پزشکش فکر می‌کردند که می‌تواند این مرحله از بیماری را پشت سر بگذارد. او حتی برنامه‌ریزی کرده بود تا به‌عنوان مهمان افتخاری در گردهمایی نویسندگان اروپایی در «ادینبورگ»، در کشور اسکاتلند، سخن‌رانی کند، اما پیش از آن درگذشت.
ژوزه ساراماگو در سال 2007، تنها سه سال پیش از درگذشتش، بنیاد ساراماگو را تأسیس کرد. این بنیاد بر مسائل فرهنگی تمرکز دارد و همچنین مسائل محیط زیستی در سراسر جهان در دستور کار آن قرار دارد. این بنیاد سال 2011، پس از مرگ ساراماگو، اعلام کرد که رمانی از ساراماگو کشف‌شده که دهه‌ی پنجاه نوشته‌شده و هرگز منتشر نشده‌است. کتاب «sky light» سال 2011 منتشر شد.
در مراسم خاک‌سپاری ساراماگو نزدیک به 20 هزار نفر حضور داشتند و خاکستر او زیر درختی در بنیاد ساراماگو دفن شد.
برخی از آثار او عبارت‌اند از:
کوری، بینایی، دفتر یادداشت، سفر فیل، وقفه در مرگ، مرد تکثیرشده، غار، همه نام‌ها، انجیل به روایت عیسی مسیح، تاریخ محاصره لیسبون، بلم سنگی، سال مرگ ریکاردو ریش، بالتازار و بلموندا، مبانی نقاشی و خطاطی.


*کتاب:
The elephants journey
Originally published: 2008
Author: José Saramago
Genres: Novel, Historical Fiction
Pages: 285
Language: Portuguese
Original title: A Viagem do Elefante

از ایرانصدا بشنوید

«سفر فیل» اثری تمثیلی و ترکیبی از ماجراهای حقیقی و ساختگی است؛ بازتابی از انسانیت که طنز و طعنه را با شفقتی که ساراماگو در تحلیل ضعف‌های بشری دارد درهم آمیخته است. ساراماگو در این داستان برخی از رفتارهای بشری همچون تعصبات، قدرت‌طلبی‌ها و حملات خشونت‌آمیز دستگاه تفتیش‌‌عقاید کلیسا را نقد کرده‌است.

امتیاز

کیفیت هنری و اجرای صداپیشگان

4

محتوا و داستان

4

فصل ها

مشخصات کتاب گویا

سایر مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

  • خوانش بد هست
  • ممنون از این کتاب زیبا لذت بردیم
  • خوب بود
  • زاهدی هستم مهرنوش جان قابل قبول بود اما...
  • گوینده زن اصلا خوب نبود. کار درست کارگردانی نشده بود. چند تا جا تیپ مرد اشتباه گفته میشد
  • داستان خوب پر محتوایی هست، مناسب برای کودکان، نوجوانان،
  • از خانم شهرزاد کمال زاده بابت این نقش‌آفرینی تشکر و قدردانی می‌کنم. همچنین هنرمندی آقای قدیریان را می‌ستایم که نمایش را شنیدنی کرد.
  • داستانی بسیار بی محتوا بود.فقط برای وقت گذرانی خوب بود. صدا و خوانش خانم کمال زاده اصلا خوب نبود شاید اگه با صدای راوی دیگری روایت میشد دلنشین تر بود (ر_قاین)
  • ادامه ندادم
  • با سلام و عرض ادب حیف...
  • من دوست نداشتم .مینا
  • خانم کمالزاده 🥴

تصاویر

از همین نویسنده

کتاب گویا