منو
گواهی دست / اسب حاتم

گواهی دست / اسب حاتم

  • 4 قطعه
  • 26 دقیقه مدت کتاب
  • 9018 دریافت شده
در داستان گواهی دست می‌شنویم که :
در زمان های قدیم مرد کشاورزی با خانواده‌اش زندگی می کرد. آنها چند فرزند داشتند، ولی پولدار نبودند.

از ایرانصدا بشنوید

... روزی همسر مرد به او پیشنهاد کرد تا مرغی بخرند و از راه فروش تخم‌مرغ زندگانی بگذرانند. آنها دو مرغ خریدند و زندگیشان کمی روبه‌راه شد. مدتی گذشت و مرغ‌ها ناپدید شدند. آنها همه‌جا را به دنبال مرغ ها گشتند، اما اثری از آنها نبود.
مرد نزد حضرت سلیمان رفت و خواستار حل مشکلش شد. سلیمان به او گفت تا فردا صبر کن تا دزد مرغان تو را بیابم. روز بعد همه ی مردم شهر به فرمان سلیمان به عبادتگاه آمدند....

در داستان اسب حاتم می شنویم که :
بخشندگی حاتم زبان‌زد همه ی مردم بود؛ به طوری که آوازه ی بخشندگی او علاوه بر حجاز، به دیگر نقاط جهان رسید. روزی در کاخ قیصر روم صحبت از حاتم شد و همه از او به نیکی یاد کردند. آنها گفتند که او اسبی دارد که بسیار برایش عزیز است. قیصر تصمیم گرفت تا بخشندگی حاتم را بیازماید. پس افرادی را به سوی حاتم فرستاد تا اسب او را برایش بیاورند....

* برای دانستن ادامه ی ماجرا این کتاب را بشنوید.


*مختصری درباره نویسنده :
مشرف الدین مصلح بن عبدالله شیرازی شاعر و نویسندهٔ بزرگ قرن هفتم هجری قمری است. تخلص او «سعدی» است که از نام اتابک مظفرالدین سعد پسر ابوبکر پسر سعد پسر زنگی گرفته شده است.
وی احتمالاً بین سالهای 600 تا 615 هجری قمری زاده شده است. در جوانی به مدرسهٔ نظامیهٔ بغداد رفت و به تحصیل ادب، تفسیر، فقه، کلام و حکمت پرداخت. سپس به شام و مراکش و حبشه و حجاز سفر کرد و پس از بازگشت به شیراز، به تألیف شاهکارهای خود دست یازید.
وی در سال 655 سعدی‌نامه یا بوستان را به نظم درآورد و در سال بعد (656) گلستان را تألیف کرد. علاوه بر اینها قصاید، غزلیات، قطعات، ترجیع‌بند، رباعیات و مقالات و قصاید عربی نیز دارد که همه را در کلیات وی جمع کرده‌اند. وی بین سالهای 690 تا 694 هجری در شیراز درگذشت و در همانجا به خاک سپرده شد.

*بوستان از آثار منظوم سعدی و یکی از شاهکارهای ادب فارسی به‌شمار می‌آید. این کتاب در نسخه‌های قدیمی «سعدی‌نامه» نامیده می‌شد، اما بعدها به بوستان شهرت یافت. بوستان به نظم (شعر) نوشته شده و مشتمل بر حدود چهار هزار بیت شعر است. قالب شعری آن مثنوی است و همانند شاهنامه فردوسی در بحر متقارب (فعولن فعولن فعولن فَعَل/ فَعول) است. بوستان، کتابی اخلاقی و آموزشی است و سعدی آرمان‌شهر مطلوب خود را در آن به تصویر کشیده‌ است. چنان‌که سعدی خود اشاره کرده‌ است، نگارش آن را در 655 هجری به پایان برده و به ابوبکر بن سعد زنگی تقدیم کرده‌ است. بوستان با یک مقدمه نسبتاً طولانی شروع می‌شود که در حمد خداوند، ستایش پیامبر اسلام، بیان دلیل نگارش کتاب و مدح ابوبکر بن سعد زنگی و سعد بن ابوبکر، حاکمان وقت فارس، سروده‌ شده‌ است. این کتاب در ده فصل (اصطلاحاً ده باب) نوشته شده‌ است که عبارتند از: عدل، احسان، عشق، تواضع، رضا، ذکر، تربیت، شُکر، توبه و مناجات و ختم کتاب. حکایت‌های بوستان از نظر پیچیدگی و ساختار یکسان نیستند؛ برخی از ساختار داستانی پیچیده‌تری برخوردارند و حوادث و اشخاص متعددی را دربرمی‌گیرند، درحالی‌که برخی دیگر ساده و درحد حکایت‌واره‌اند.

*حاتم طایی فرزند عبدالله، از بزرگان عرب، مردی سخیّ و بلندنظر در دورهٔ پیش از اسلام، جوان‌مرد و بخشنده بود و عرب در سخا و کرم او را مثال می‌زدند. آوازه کرم و سخاوتمندی وی در تمام اعصار پیچیده‌ است. نام کامل وی «حاتم بن عبدالله بن سعد بن الحشرج بن أمریء القیس»، مشهور به «حَاتم الّطائی» بود. او از قبیلهٔ طی، یکی از قبائل مشهور شبه جزیره عربستان، بود. همچنین وی یکی از شعراء فحول عصر جاهلیت بود، کنیهٔ وی «أباسفانه» و «أباعدی (پدر عدی بن حاتم)» بود؛ و دیوان شعری مطبوع به نام «دیوان حَاتم الّطائی» دارد.

امتیاز

کیفیت هنری و اجرای صداپیشگان

4

محتوا و داستان

4

آسیب ها

فصل ها

مشخصات کتاب گویا

سایر مشخصات

ثبت نقد و نظر نقد و نظر

تصاویر

از همین نویسنده

از همین گوینده

کتاب گویا